Onze Regels
Solt, een vistraditie sinds 1620
‘Een garnaal hoort ziltig zoet te smaken en niet zout, dat zal voor velen misschien even wennen zijn, maar dat is de echte smaak van een garnaal’, vertelt Lammert Bolt, garnalenvisser en mede-oprichter van Solt.
De garnaal behoort tot de schaaldieren. De gewone garnaal komt voor langs de kusten van geheel West-Europa en in de Middellandse Zee. De grootste concentraties garnalen worden echter aangetroffen in ondiepe kustwateren, zoals de Waddenzee. Onze Solt-vissers zijn in het bezit van een speciale vergunning. Voor de Waddenzee is dat een GK-vergunning en voor de Noordzee en Zeeuwse kustwateren een GV-vergunning. Garnalenvissers zijn het hele jaar actief. Vooral in het voor- en najaar zijn de garnalen goed te vangen. Bij Solt vangen we de Crangon crangon, beter bekend als de Noordzeegarnaal of grijze garnaal. De garnaal is grijsbruin van kleur, heeft een doorschijnend lichaam en wordt ongeveer 5 tot 7 cm lang. De leeftijd van de garnaal is 2 a 3 jaar. In die tijd zorgt de garnaal voor heel veel jonge garnalen.
Onze Regels
- Garnalenkor: de garnalentuigen zijn niet voorzien van wekkerkettingen, maar van klossenpezen die over de bodem rollen. Dat is vaak al voldoende om de garnalen op te schrikken. Zo blijft de bodem in takt.
- Garnalen koken aan boord: zodra de vangst aan boord is gehaald, wassen, koken en koelen we de garnalen.
- Pellen van garnalen in Lauwersoog: andere Hollandse garnalen zijn vaak gepeld in het buitenland waar de arbeidskosten lager zijn. Het transport is vervuilend en maakt de garnalen minder vers. Dit is geheel tegen de Solt-filosofie. Onze garnalen pellen we met een pelmachine in het Noorden van Groningen, gelijk aan de visafslag. Zo blijven onze garnalen vers en beperken we het reizen.
- Leefgebied: het leefgebied van de garnaal hangt sterk af van de temperatuur van het water. De garnaal voelt zich thuis in warm water. Daarom is de garnaal ’s zomers ook dicht onder de kust te vinden, omdat de zon het water hier verwarmt. In de winter trekt de garnaal naar gebieden verder de zee in waar het water nog niet te veel is afgekoeld. De garnaal is overdag te vinden in de zanderige bodem van de zee. Ingegraven wacht de garnaal tot het donker wordt om op zoek te gaan naar voedsel.
- Certificering garnalenvisserij: de Nederlandse garnalenvisserij heeft gekozen voor certificering met het duurzaamheidslabel MSC. Hiermee speelt de visserij in op de wens van de markt naar duurzaam gecertificeerde garnalen.